Parang: Caldarea Calcescu

Parang :)

Pe scurt... Muntii Parang fac parte din Carpatii Meridionali, grupa muntoasa Parang-Sureanu-Lotrului, fiind cea mai mare suprafata dintre masivele muntoase ale Romaniei. De la Est la Vest masoara aprox. 50km iar de la Nord la Sud circa 25km. Muntii Parang sunt delimitati la Vest de Valea Jiului, iar la Est de Oltet si Lotru, La Nord sunt vecini cu Muntii Sureanu prin valea Jiului de Est, iar spre Sud sunt delimitati de sirul depresiunilor Novaci si Baia de Fier.

Cel mai inalt varf este Parangul Mare 2518m, apoi urmeaza Vf. Gemanarea 2426m, Vf. Stoinita 2421m si Vf. Carja 2405m.

Parangul este strabatut de cea mai inalta sosea din Romania, TRANSALPINA, care ajunge la 2200m (mai sus decat renumitul TRANSFAGARASAN care ajunge la 2042m).

Parangul are o multitudine de lacuri glaciare: Mija, Calcescu, Rosiile, Iezerul Inghetat. Faptul ca pe trasee sunt putine cabane si refugii montane il face sa fie unul dintre cele mai salbatice masive muntoase din Romania. Partea sa sudica se remarca prin existenta unor formatiuni calcaroase, care au dat nastere unor pesteri, cum ar fi: Pestere Muierilor aflata pe valea Raului Galbena si Pestera Polovragi din Cheile Oltetului.

Lacul Calcescu, pomenit si de Alexandru Vlahuta dupa calatoriile lui pe meleaguri oltene, apare ca cel mai mare lac glaciar din masiv, fiind situat intr-o caldare glaciara deosebita prin varietatea florei si a rocilor glaciare. De aici izvoraste Lotru :)



Poze cu oameni simpatici: click aici


Poze cu peisaje de vis: click aici


Alte poze: click aici


Panorama Lacul Calcescu 1: click aici


Panorama Lacul Calcescu 2: click aici



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Locuri Iubite Design by Insight © 2009